COBISS
Home  >  Препоручена опрема  >  Командна датотека COBISS за Reflection
Препоручена опрема - командна датотека COBISS за Reflection

УПОЗОРЕЊЕ: За приступ програмској опреми COBISS2 преко SSH протокола погодне су верзије програма Reflection for UNIX and OpenVMS више или исте као верзија 11. ИЗУМ више не одржава и не ажурира командну датотеку COBISS за Reflection. Зато препоручујемо употребу бесплатног програма COBISS/Connect. Упутства за инсталацију и употребу COBISS/Connect доступна су на порталу Образовање, ако изаберете линк Е-приручници. Пгрограм COBISS/Connect на свој рачунар инсталирате тако што на порталу Образовање, у одељку Корисничка имена COBISS изаберете линк Инсталација програма COBISS/Connect.

ПРЕНЕСИ командну датотеку COBISS за Reflection
 


Упутства

 1. Командна датотека
 2. Програмски захтеви
 3. Инсталација командне датотеке
 4. Употреба
 5. Употреба дијакритичких знакова COBISS
 6. Употреба команде Word To Cobiss

1. Командна датотека

Командна датотека COBISS је програм Cobiss.r2w који нам је потребан за употребу програма Reflection, верзија 8.0 или виша. Програм садржи параметре потребне за рад у систему COBISS:

 • терминалски параметри
 • аутоматско прикључивање у мрежу на одређени рачунарски систем
 • извођење потребних макро-операција
 • распоређивање функцијских типки на тастатури
 • штампање у локалном и мрежном окружењу
 • употреба посебних дијакритичких знакова COBISS

2. Програмски захтеви

 • терминалски емулатор Reflection for UNIX and OpenVMS, верзија 8.0 или виша;
 • Winzip;
 • оперативни системи:
  • Windows 95 (ради закључно са верзијом 9.0);
  • Windows 98, Me (ради закључно са верзијом 10.0);
  • Windows XP, 2000, NT 4.0 (ради од верзије 9.0 надаље).

3. Инсталација командне датотеке

За инсталацију команде датотеке COBISS потребна нам је инсталациона датотека CobissTools.zip коју можемо пренети са IZUM-ове wеб странице и која садржи следеће четири датотеке:

 • DiakriticniZnaki.CAB (пакет с програмским датотекама и табелом дијакритичких знакова);
 • PreberiMe.htm (датотека са упутствима);
 • Setup.exe (програм за инсталацију);
 • Setup.lst (процедура за инсталацију).

Приликом поступка инсталације увек поступамо тако што најпре инсталирамо програм Reflection и тек потом командну датотеку.

УПОЗОРЕЊЕ: Пре него што започнемо инсталацију командне датотеке COBISS, у програму Reflection морамо да затворимо све прозоре.

Инсталациону датотеку CobissTools.zip најпре пренесемо на привремени директоријум (Temp Folder) или на радну површину рачунара. Двоструким кликом на датотеку отварамо дијалошки прозор у којем је видљив садржај. Датотеку потом распакујемо у одговарајући директоријум на радној површини. Двоструким кликом на датотеку Setup.exe активирамо инсталациони програм те следимо упутства на екрану. У програмским групама генерише се нова група Cobiss Tools са пречицама Cobiss и PreberiMe. Препоручује се да пречицу COBISS копирате на радну површину и да је користите за активирање командне датотеке COBISS.

Када је поступак инсталације завршен, треба активирати и писмо COBISS Courier New, да би се добио правилан приказ табеле дијакритичких знакова COBISS. То чинимо тако што у мапи \Windows\Fonts (Windows XP/98, Me/95) или у мапи \Winnt\Fonts (Windows 2000/NT) два пута кликнемо датотеку писма COBISS Courier New. Отвара се прозор COBISS Courier New (TrueType) који потом затворимо.

УПОЗОРЕЊЕ: Након завршене инсталације, рачунар поново активирамо.
 

4. Употреба

Кликом на пречицу Cobiss непосредно активирамо програм Reflection и покрећемо све неопходне активности за повезивање са системом COBISS.

Када програм активирамо први пут, отвара се дијалошки прозор. Упишемо назив рачунара на који желимо да се прикључимо приликом повезивања са системом COBISS. Параметре похранимо тако што притиснемо дугме Save или у менију File изаберемо Save Cobiss.r2w.

За правилну употребу тастатуре у свим сегментима COBISS-а, тастатуру треба подесити на амерички распоред типки.
 

5. Употреба дијакритичких знакова COBISS

Дијакритичке знаке употребљавамо у програму Reflection за унос слова са дијакритичким знацима и других специфичних знакова. Изаберемо их тако што у реду менија COBISS кликнемо Diakritični znaki или у реду са алатима кликнемо дугме Znaki.

Слово са дијакритичким знаком или други специфичан знак можемо уписати на више начина:

 • у табели изаберемо знак и два пута кликнемо на њега;
 • у табели изаберемо знак и потом дугме Vstavi (Insert);
 • у табели изаберемо знак и притиснемо типку Enter или Return;
 • упишемо комбинацију типки која се, након избора знака, приказује испод табеле дијакритичких знакова;

Програм затварамо кликом на дугме Zapri.
 

6. Употреба команде Word To Cobiss

Команду Word To Cobiss користимо да из Worda u COBISS пренесемо текст који садржи следећа слова или знаке č, ć, đ, š, ž, Č, Ć, Đ, Š, Ž, [, {, ], }, ;, :, ', ", / и ?. Текст који желимо да пренесемо означимо и копирамо у Wordu, а потом га у једном од сегмената COBISS у прозору програма Reflection залепимо тако што у менију COBISS изаберемо команду Word To Cobiss.

УПОЗОРЕЊЕ: На овај начин можемо претворити само горе наведена слова и знаке!