COBISS
Home  >  COBISS3  >  Јаvа за Linux, Mac
COBISS3
Инсталирање

Кориснички интерфејс COBISS3 инсталирате преко интернета.

  1. Проверите да ли је на вашем рачунару инсталирана препоручена верзија Jave.
  2. Ако је потребна инсталација или ажурирање последње верзије Јаvе кликните:
  3. Инсталирајте кориснички интерфејс COBISS3 (кликните дугме инсталирај кориснички интерфејс COBISS3 поред своје институције или библиотеке.
  4. Активирајте кориснички интерфејс COBISS3 (кликните пречицу до радне површине).
Поступак инсталирања или ажурирања програма Јаvа за Linux или Mac

Програмска опрема COBISS изграђена је у јава окружењу. Програм Java ора да буде инсталиран на рачунарима на којима се користи програмска опрема COBISS. Треба се побринути да увек буде инсталирана препоручена верзија Јаvа програма. То је потребно због прилагођавања и ажурирања, како програмске опреме Јаvа тако и програмске опреме COBISS.

Припрема за инсталирање Јаvа програма

Програм Јава не може се инсталирати на клијенту без администраторских права у (Суперусер или Администратор) у окружењу оперативног система Linux или Mac (Apple Macintosh OS X). Инсталирање изводимо преко интернет страница JavaTM ORACLE®: http://www.java.com/en/.

Најбоље је да се обратимо особи која брине о нашим рачунарима. Тако ћемо избећи непотребне тешкоће.

НАПОМЕНА: Инсталирамо искључиво програм ORACLE Java!

Провера верзије Јава програма

У контролном прозору Јаvа програма (Java Control Panel) проверимо верзију програма (слика 1). Инсталирану верзију упоредимо с препорученом верзијом која је на располагању на интернет страници са адресом Downloads for All Operating Systems: (http://www.java.com/en/download/manual.jsp).


Слика 1: Прозор с линком за инсталирање или ажурирање


Aко установимо да инсталирана и препоручена верзија нису исте, започињемо поступак инсталирања препоручене Јаvа верзије. Саставни делови поступка могу бити уклањање, а затим инсталирање или ажурирање Јаvа програма.

Уклањање старе верзије Јаvа програма

Ако имамо тешкоће са инсталирањем најновије верзије или ако имамо тешкоће са COBISS апликацијама које су засноване на Јаvа програму, најпре уклонимо старе верзије Јаvа програма (види: Тешкоће са ЦОБИСС апликацијама након ажурирања Јава програма).

Приликом уклањања старих верзија могу нам помоћи савети за уклањање Јаvа програма, и то:

Инсталирање или ажурирање Јаvа програма

Нову верзију Јаvе инсталирамо или ажурирамо тако што најпре, с обзиром на оперативни систем који користимо, изаберемо и пренесемо датотеку:

Затим, по корацима инсталирамо пренету датотеку. Упутства за инсталирање пронаћи ћемо на следећим интернет страницама: